۱۳۹۲ اردیبهشت ۹, دوشنبه

آب چغندر فشار خون را کاهش می‌دهد


دانش و فناوری

آب چغندر فشار خون را کاهش می‌دهد

یک تجربه تحقیقاتی جدید در لندن نشان می‌دهد، نوشیدن روزانه آب چغندر موجب پایین آمدن فشار خون می‌شود. مصرف روزانه آب چغندر و رستنی‌های حاوی نیترات خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی را کاهش می‌دهد.
طبق تحقیقات پروفسور آمریتا آهلووالیا (Amrita Ahluwalia) ، محقق هندی و پروفسور بیولوژی عروقی دانشگاه کوئین‌ماری لندن، نوشیدن روزانه ‌آب چغندر فشار خون را پایین می‌آورد.
به موجب گزارش منتشره در وب‌سایت "نچرال نیوز"، افراد مبتلا به فشار خون بالا در صورتی که روزانه به طور متوسط ۸ اونس (نزدیک به ۲۵۰ گرم) آب چغندر بنوشند فشار خونشان حدود ۱۰ میلی متر جیوه پایین می‌آید.
بر پایه این گزارش که در مجله علمی "هایپرتنشن" متعلق به انجمن قلب آمریکا چاپ شده است، پژوهش‌گران همچنین تأکید کرده‌اند که یافته‌های آنها هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد و به این معنا نیست که با افزودن آب چغندر به رژیم روزانه غذایی می‌توان به سرعت به نتایج درمانی رسید.
مروری بر پژوهش جدید
خانم آمریتا آهلووالیا و تیم تحت سرپرستی او نسبت به نتایج درمانی مصرف گیاهان حاوی نیترات، از قبیل چغندر و دیگر رستنی‌های حاوی برگ‌های سبز بسیار خوش‌بین هستند. آنها بر این نظرند که افزودن این مواد به رژیم غذایی روزانه سلامت قلب و عروق را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ـ عروقی را کاهش می‌دهد.
یک لیوان ‌آب چغندر قرمز (لبو) حاوی حدود ۲ / ۰ گرم نیترات است. این مقدار نیترات را می‌توان با خوردن یک کاسه بزرگ پر از کاهو یا ۲ عدد چغندر نیز به دست آورد. نیترات طی فرایند هضم ابتدا تبدیل به نیتریت و سپس اکسید نیتریک در خون می‌شود. اکسید نیتریک جریان خون را تسهیل کرده و عروق خونی را منبسط می‌کند.
پروفسور آهلووالیا می‌گوید، تیم او از تجربه این که حتی مقدار کمی نیترات می‌تواند به چنین نتایج باارزشی بیانجامد شگفت‌زده شده است. وی همچنین افزود، این پژوهش ثابت کرد، افراد مبتلا به فشار خون بالا برای رسیدن به نتایج درمانی نسبت به افرادی با فشار خون طبیعی به نیتریت بسیار کمتری نیاز داشتند.
در همین حال او یاد‌آور می‌شود که هنوز نمی‌توان به تأثیرات بلندمدت مصرف این نوشیدنی بر روی فشار خون اطمینان داشت.
چگونگی آزمون
این بررسی بر روی ۷ مرد و ۸ زن مبتلا به فشار خون بالا انجام شد که برای کاهش فشار خون خود هیچ نوع درمانی، از جمله درمان دارویی دریافت نمی‌کردند.
از آزمون‌شوندگان خواسته شد، ۲۵۰ میلی لیتر آب حاوی حجم کمی از نیترات یا آب چغندر بنوشند. سپس آنها به مدت ۲۴ ساعت تحت نظر بوده و فشار خونشان در تمامی این مدت اندازه‌گیری می‌شد.
فشار خون نشان‌‌گر نیروی خون در مقابل دیواره رگ‌های خونی است که بر پایه دو عدد نشان داده می‌شود. اولین عدد مربوط به فشار خون سیستولیک یا ماکزیمم و دومین عدد نشان‌دهنده فشار خون دیاستولیک یا مینیمم است.
فشار خون سیستولیک مربوط به زمانی است که قلب ضربان دارد و فشار خون دیاستولیک مربوط به زمانی است که قلب در حال استراحت بین ضربان‌ها قرار دارد.
در این آزمون، در آنهایی که آب چغندر دریافت کرده بودند هم فشار سیستولیک و هم فشار دیاستولیک پایین آمد.
این نتیجه حتی پس از آنکه نیتریت موجود در خون آنها به میزان پیش از مصرف این نوشیدنی رسید نیز ادامه یافت و برای بیش از ۲۴ ساعت دوام داشت.
منبع : آلمان

۱۳۹۲ اردیبهشت ۸, یکشنبه

چشم‌پوشی از خواب بعد از ظهر یعنی استرس


دانش و فناوری

چشم‌پوشی از خواب بعد از ظهر یعنی استرس

پژوهشگران اعتقاد دارند که خواب بعد از ظهر بخشی از ریتم بیولوژیک روزانه است. بدن به این استراحت نیاز دارد تا استرسی که در طول روز به آن وارد شده را دفع کند. اما امروز در بیشتر جوامع خواب هنگام روز تابو است.
ژن‌های ما کارکرد ساعت بدنمان را تعیین می‌کنند. در واقع دو بار خوابیدن، یکبار ظهر و یکبار شب، بخشی از ریتم طبیعی بدن بزرگ‌سالان است. در مجموع این تصور وجود دارد که دلیل گرایش به خوابیدن هنگام ظهر خوردن غذای سنگین است که در ما حس خستگی و خواب‌آلودگی ایجاد می‌کند.
گوران هایاک (Göran Hajak) پژوهشگر خواب و مدیر کلینیک روان‌پزشکی و روان‌درمانی در بامبرگ (جنوب آلمان) می‌گوید: «خوردن غذای مفصل تنها دلیل گرایش شدید به خواب بعد از ظهر نیست. حتی بدون خوردن ناهار نیز، احساس خستگی‌‌ظهر به سراغ ما می‌آید. افرادی که حدود ساعت ۷ صبح از خواب بیدار می‌شوند، معمولا حدود ساعت ۲ بعداز ظهر احساس خواب‌آلودگی می‌کنند. البته خوردن ناهار باعث می‌شود که این احساس زودتر به سراغمان آید و شدیدتر باشد.»
مناسب‌ترین مدت زمان برای خواب بعد از ظهر
هایاک توصیه می‌کند که اگر وقت به اندازه کافی برای استراحتی کوتاه در بین روز وجود دارد، بایستی از این فرصت استفاده کرد. " چرت بعد از ظهر" برای رفع خستگی کار روزانه و تجدید نیرو بسیار مفید است. نکته مهم در مورد برنامه‌ریزی برای خواب بعد از ظهر این است که نباید طولانی‌تر از ۲۰ دقیقه باشد تا فرد وارد مرحله عمیق خواب نشود. زیرا در این صورت بیدار شدن و از سر گرفتن فعالیت و کار روزانه سخت‌تر خواهد شد.
هایاک، پژوهشگر خواب توصیه می‌کند که اگر وقت به اندازه کافی برای استراحتی کوتاه در بین روز وجود دارد، بایستی از این فرصت استفاده کرد
ما در موقعیت‌های مختلف سعی می‌کنیم کمبود خواب شبانه را در طول روز جبران کنیم. "هایاک" اعتقاد دارد که این کار امکان‌پذیر است، اما باید توجه کرد که خواب هنگام روز بیشتر از ۲۰ دقیقه طول نکشد، در غیر این صورت تنظیم مدت زمان مناسب برای خواب شبانه دشوار می‌شود.
خواب بعد از ظهر نباید عمیق باشد
هایاک می‌گوید: «مبارزه با خستگی و خواب‌آلودگی یعنی استرس. در صورتی که استراحتی کوتاه در قالب "چرت بعد از ظهر" این استرس را از بین خواهد برد. استرس به جسم و روح آسیب می‌رساند. هدف از خواب بعد از ظهر خوابیدن عمیق نیست، بلکه رسیدن به آرامش عمیق و تمدد اعصاب است.»
به طور مثال گفته می‌شود که "سالوادور دالی"، نقاش مشهور اسپانیایی، هنگام ظهر قاشقی در دست می‌گرفت، در صندلی خود می‌نشست و چشمان خود را می‌بست. هنگامی که خوابش می‌برد، عضلات بدنش شل می‌شد و قاشق از دستش به زمین می‌افتاد و او از صدای افتادن قاشق بیدار می‌شد. "دالی" می‌گفت: «این، دقیقا همان مقدار خوابی است که من نیاز دارم.»
کاهش عادت خواب ظهر؛ پیامد صنعتی شدن
هایاک خود توضیح می‌دهد که سر کار در کلینیک این فرصت را ندارد که بعد از ظهرها استراحت کند. اما هنگامی که احساس خستگی می‌کند روی صندلی کار خود می‌نشیند و برای چند لحظه چشمانش را می‌بندد تا انقباض موجود در ماهیچه‌ها بر طرف شود. او می‌گوید: «در واقع در این موقعیت نمی‌خوابم. برای من نکته مهم این است که این ۳۰ ثانیه را داشته باشم تا بتوانم استراحت کنم.»
در کشورهای آسیائی خواب بعد از ظهر بخش ثابت برنامه روزانه بوده است. اما در پی صنعتی شدن زندگی، این رسم دیرینه در این جوامع نیز کمرنگ شده است.
برخی از شرکت‌ها در کشورهای غربی تلاش می‌کنند با در نظر گرفتن اتاق‌های استراحت به کارمندان خود این فرصت را بدهند که برای چندین لحظه از محیط کاری فاصله گرفته و استراحت کنند. اما کارمندان از این اتاق‌های استراحت استقبال چندانی نمی‌کنند، زیرا به طور کلی استراحت هنگام روز به معنای تنبلی است و بیشتر افراد دوست ندارند تا چنین تصویری از خود به اطرافیان انتقال

۱۳۹۲ فروردین ۲۷, سه‌شنبه

جادوی رنگ‌ها و تاثیر آن بر حس و روحیه انسان

در دنیای اطراف ما رنگ‌ها موج می‌زنند، اما ما به میزان تاثیر آنها بر روحیه و همینطور تصمیم‌هایمان چندان آگاه نیستیم. توجه بیشتر به رنگ‌ها و آگاه شدن از تاثیرشان می‌تواند در ما احساس خوشبختی ایجاد کند.
کدام رنگ‌ها به ما حس خوبی می‌دهند؟ در برخی مواقع پاسخ این پرسش کاملا مشخص است. به طور مثال هنگام ملاقات با مرد یا زن مورد علاقه خود توصیه می‌شود که رنگ قرمز پوشید. کسی که رنگ قرمز بر تن دارد معمولا به نظر جذاب و خواستنی می‌آید.
این نظر داوطلبان تستی است که بایستی بر اساس یک عکس تصمیم می‌گرفتند که آیا می‌خواهند آن مرد را ملاقات کنند یا نه. مردی در عکس پیراهن قرمز بر تن داشت در بین داوطلبان زن دو برابر زمانی که پیراهن آبی بر تن داشت، طرفدار پیدا کرده بود.
آبی کم‌رنگ؛ مناسب برای پاکت غذاهای رژیمی
هر کدام از رنگ‌ها در ذهن انسان با تصاویر و برداشت‌های مختلفی مرتبط هستند و به همین دلیل تا به حال تلاش‌های زیادی برای رسیدن به اهداف مختلف با بکار بردن رنگ‌های مناسب صورت گرفته است. به طور مثال هنگام خرید در فروشگاه‌ها با کمی دقت مشاهده خواهیم کرد که بسته‌بندی مواد غذائی رژیمی معمولا آبی کم رنگ و گاهی طوسی است. دانیلا اشپت، کارشناس رنگ از سوئیس می‌گوید: «زیرا آبی کم‌رنگ معمولا با حس سبکی و شفافیت مرتبط است.» چه کسی حاضر است پنیری رژیمی بخرد که در پاکتی به رنگ قرمز تند بسته‌بندی شده باشد؟
شرکت بیمه سوئیسی به نام "Axa Winterthur" از تاثیر رنگ‌ها بر روحیه‌سود جسته و برای کارمندان خود این امکان را فراهم کرده است که بتوانند اتاقی را با رنگی متناسب با وضع روحی خود در لحظه انتخاب کنند. به طور مثال هنگامی که می‌خواهند تمرکز کنند، اتاقی به رنگ آبی در اختیارشان قرار داده می‌شود و هنگامی که احتیاج به تقویت قوه خلاقیت خود دارند، می‌توانند به اتاقی زرد رنگ بروند.
صورتی بیکر-میلر
فشرده‌ترین تدابیر رنگ‌درمانی در حال حاضر برای خلافکاران حرفه‌ای اجرا می‌شود. در بسیاری از زندان‌های آلمان سلول‌هایی وجود دارند به رنگی معروف به "صورتی بیکر-میلر" که برای زندانیان خطرناک در نظر گرفته شده‌اند. گویا این رنگ ملیح که فرد را به بیشتر به یاد آدامس و آب‌نبات می‌اندازد، تاثیری آرامش‌بخش دارد.
در تست‌های مختلف مشاهده شده است که حتی نگاه کردن به این رنگ تنها به مدت دو دقیقه، فشار خون را کاهش می‌دهد. "صورتی بیکر-میلر" به نام دو مدیر زندان در آمریکا ثبت شده که برای اولین بار این رنگ را بکار برده‌اند.
نارنجی؛ رنگ خوشبختی
محققان در زمینه تاثیر رنگ‌ها بر انسان، برای هر حالت روحی رنگی متناسب با آن را سراغ دارند. آنها سایه‌های مختلف رنگ قرمزرا "هیجان‌زا" معرفی می‌کنند و نارنجی متمایل به قرمز و زرد متمابل به سبز را "لذت‌بخش" می‌دانند. اما ظاهرا سیاه متمایل به قهوه‌ای "افسرده‌کننده" است.
دانیلا اشپت کارشناس در زمینه روان‌شناسی رنگ‌ها نارنجی پررنگ را رنگ خوشبختی می‌داند. او می‌گوید که نارنجی نماد لذت، آرامش و احساس خوشبختی در لحظه است.
قرمز و آبی
طبقه‌بندی کردن رنگ‌ها و پیوند دادن آنها با احساساتی خاص، البته مرز و محدوده‌ای دارد. "هایکو هشت"، روانشناس دانشگاه ماینس می‌گوید: «به ندرت می‌توان ترکیبی از رنگ و احساس نسبت داده شده به آن را یافت که بر سر آن اتفاق‌نظر وجود داشته باشد.»
یکی از موارد نادر رنگ قرمز و آبی است. به طور کلی بر سر اینکه آبی رنگی سرد و قرمز گرم است، توافق وجود دارد و حتی می‌توان تاثیر این دو رنگ را اندازه‌گیری کرد. در یک اتاق آبی رنگ افراد در دمای پانزده درجه از سرما می‌لرزند و در اتاقی به رنگ قرمز حتی هنگامی که دما برابر با دمای یخچال است، افراد همچنان احساس سرما نمی‌کنند. شاید دلیلش این است که قرمز رنگ خون و آتش و آبی رنگ دریا است.
اما به غیر از این، به سختی می‌توان رنگی را به احساسی ویژه ارتباط داد که در تمام فرهنگ‌ها پذیرفته باشد. مثلا رنگ عزاداری در غرب سیاه است و در شرق دور سفید. طوسی در اروپا رنگ غم و در میان قبایل سرخپوستی رنگ خوشبختی است.